Kezdőoldal
Kik vagyunk mi?
Szolgáltatásaink
Áraink
Elérhetőségeink

 

 

Gyógytorna - miért tornázzunk?

A gyógytorna alapja az orvosi diagnózis, illetve a gyógytornász által elvégzett alapos állapotfelmérés. Ezek alapján állítjuk fel a fizioterápiás diagnózist, majd kezelési tervet írunk. Különféle mozgásszervi megbetegedések esetén alkalmazható, mással nem helyettesíthető terápia. A gyógytorna személyre szabott, figyelembe veszi a páciens egyéb problémáit, életkorát, általános fizikai állapotát, hétköznapi életvitelét, stb.  A gyógytorna kezelés nagyrészt izomerősítő, korrekciós, koordináció és egyensúly fejlesztő, nyújtó ill. lazító gyakorlatokból áll. Célja a mozgások javítása, fájdalomcsillapítás, jó közérzet és általános állapot kialakítása, rehabilitáció és természetesen az egészség megőrzés ill. prevenció.


Alkalmazási területek:
- Gerincproblémák
- Balesetek, sérülések utáni rehabilitáció
- Ortopédiai betegségek
- Reumatológiai betegségek
- Neurológiai betegek
- Keringési problémák

Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT)

A TSMT módszer a szenzoros integrációt célzó terápiák csoportjába tartozik. Célja az éretlen idegrendszeri működés magasabb szintű, jobban szervezett szabályozásának kialakítása, a kóros irányú érés leállítása, visszaterelése a fiziológiás érés felé. Mindez játékos, aktív és passzív gyakorlatokon keresztül, többfélefejlesztő eszköz segítségével történik. Az első alkalommal részletes anamnézisfelvétel történik a szülőkkel, illetve játékos felmrést készítünk a gyermekkel. Az eredményak kiértékelése után – amennyiben szükséges- egyéni, vagy csoportos terápiát javasolunk a családnak.. Egy gyermek terápiás tréningje mindig az adott gyerek egyéni szintjének megfelelő, tervezett mennyiségű, meghatározott sorrendben összeállított feladatból áll. A torna mindig a szülők aktív bevonásával történik tekintve, hogy a terápia otthon végezhető, így nem kell naponta fejlesztésre menni, havi rendszerességgel kontrollájuk a gyermeket. A csoportos fejlesztés külső helyszínen történik, tornateremben.


Alkalmazási területek:
- koraszülöttség
- megkésett/lelassult/eltérő mozgásfejlődés és/vagy beszédfejlődés
- tónuseloszlási zavarok (feszesség, hipotonia)
- alvászavarok
- táplálkozási nehézségek
- figyelemzavar, figyelmi gyengeség
- fennmaradt csecsemőkori reflexek
- ügyetlenség, lassúság
- mozgáskoordinációs és egyensúlyi zavarok
- nehéz megnyugtathatóság
- fokozott aktivitás
- beilleszkedési zavarok

Kineziotaping

A módszer a kötőszövetes technikák körébe tartozik, célja a tapasz segítségével beindítani a szervezet öngyógyító folyamatit. Hatása általában azonnali fájdalomcsillapítás, jobb izomtónus, izomerő, korrekció. A tapasz viselése nagyon kényelmes, egyáltalán nem érzi a páciens, hogy a bőrén van. Allergiás reakció ritkán fordul elő, így érzékenyebb bőrtípusnál vagy gyermekeknél is alkalmazható. Alapos vizsgálat (megtekintés, tapintás, screening- és izomtesztek) elvégzése után helyezzük fel a tapaszt a megfelelő felhelyezési technika alkalmazásával. Ezután azonnal újra elvégezzük a teszteket ellenőrzés céljából. Bármilyen mozgásszervi probléma kezelésében alkalmazható eljárás.

Szinergikus Reflexterápia (SZRT)

Az SzRT, vagy más néven Pfaffenrot kezelés agyi (centrális) eredetű mozgásproblémákra, izomtónus eltérésre specializálódott manuális technika. A kezelések során miofasciális technikát, akupresszúrát, reflexzóna kezelést, mobilizálást, nyújtást/tonizálást alkalmazunk. A kezelés nem okoz fájdalmat, így a kisebb gyereknél is jól alkalmazható.

JERR - Csecsemőkori mozgás- és reflexkorrekció

A JERR módszer játékos mozgáselemek alkalmazásával a csecsemőkori reflexek stimulálását, integrációját és gátlását segíti elő. Alkalmazási területe 0-15 hónapos korú gyermeknél.

Mikor érdemes a módszert alkalmazni?
- amikor a babára megkésett, lassabb mozgásfejlődés jellemző
- a mozgásfejlődés egyes elemei nem jelennek meg (pl. kúszás után rögtön feláll a baba)
- a mozgásminták nem szabályosak (pl. csak egyik kézzel nyúl a baba, nem szimmetrikus a kúszás-mászás)
- regulációs nehézségek jelentkeznek (evés, alvás, megnyugtathatóság problémaköre)
- szociális, kommunikációs, figyelmi nehézségek állnak fenn
 

Hellinger-féle családállítás

A Bert Hellinger által kidolgozott módszer segítséget nyújt a tudatalatti minták felismerésében és feloldásában. Ezek a minták nagyon intenzíven hatnak ránk, és sokszor sajnos akadályozó tényezőként lépnek fel az életünkben. A minták sokszor a családunkból erednek, azonban még sok helyről hozhatjuk őket magunkkal. A családállítás során lehetőségünk van az elakadásainkkal szembenézni, a családunkban békét és rendet teremteni, az életünket tudatosabbá és boldogabbá tenni.